MUTFAK TEMIZLIGI NASIL YAPILIR ..
Mutfağınızı temizlerken önemli bir ipucu özellikle yiyeceklerin temas ettiği yüzeylerde deterjan kalıntısı bırakmamanız. Diğer bir ipucu da temizliğe nereden başlayıp devam edeceğinizi iyi bir sıraya koymanız. Böylece önceden temizlenen bir yeri, başka bir bölümü temizlerken tekrar kirletmezsiniz. Mutfak nasıl temizlenir konusuna biraz daha yakından ve detaylı bakalım.
İlk olarak mutfağa ait olmayan ama yolunu şaşırıp burada toplanmış olan kalabalığı temizleyin. Salonda durması gereken bir mumluk ya da okunmuş gazete gibi, mutfakta işi olmayanlar dışarı. Ardından evi turlayıp mutfağa götürmeniz gereken bardak, yiyecek vs varsa onları toparlayıp mutfağa götürün.
Şimdi bir çöp torbası alıp sıyırmanız gereken yemek artığı, boş şişe, ambalaj vs. çöpleri atın. Bu işlemi yaparken buzdolabına da mutlaka bir göz atın ve tarihi geçmiş gıdaları da çöpe atın. Boşaltılacak tencereleri boşaltın.
Bulaşık makineniz varsa kirlileri bulaşık makinesine dizin. Kirlileri dizerken eğer su ısıtıcısında biraz su kaynatırsanız, yağ birikmiş olan kapkacağın yağını hemen çözüp bulaşık makinesine öyle koyabilirsiniz. Bulaşık makinesini çalıştırdıktan sonra şimdi sıra ocak ve fırında.
Kirli ocak ve fırından yayılan kötü kokunun önünü baştan kesmeli. Fırın tepsilerini çıkarıp yağ sökücü ve sıcak su döktükten sonra bir süre bekletebilirsiniz. Kullandığınız temizlik maddelerinin mutfak için uygunluğuna dikkat edin ve deterjanla sildiğiniz tüm yüzeyleri mutlaka iyi durulayın.
Ocağı ve fırını sildikten sonra, sıra buzdolabında. Buzdolabında atılması gerekenleri daha önceki adımda attığınızı var sayıyorum. Eğer kapaksız kapta yiyecekler varsa kapaklı bir kaba alın ya da üzerini streç filmle örtün. Hafif nemli bir bezle buzdolabının raflarını silin. Sebze meyve bölmesindeki artıkları, bu bölmeleri çıkararak çöpe silkeleyin. Bölmeleri de yine hafif nemli bir bezle silin.
Buzdolabının içini sildikten sonra yarım kesilmiş bir limonu dolabın bir rafına yerleştiriseniz, kötü kokuları alacaktır. Buzdolabının dışını ve özellikle açıp kapatırken sürekli tuttuğunuz kollarını da yine yumuşak ve hafif nemli bir bezle silin. Hafif nemli çünkü elektrikle çalışan aletlere ıslak bezle yaklaşmak tehlikelidir, unutmayın. Eğer ıslak temizlik yapmak istiyorsanız, buzdolabını önce fişten çekin.
Gelelim mutfak dolaplarına. Tezgaha temiz bir örtü örterek, içi dağılmış veya tozlanmış olan dolapların içindekileri örtünün üzerine boşaltın. Yeriniz darsa sırayla gidin. Dolap içinin tozunu aldıktan sonra düzenli bir şekilde, boy sırası ya da takımları gözeterek eşyalarınız tekrar dolap içlerine yerleştirin. Aynı işlemleri çekmece içleri için de tekrarlayın.
Dolaplar yeterince düzenli olduysa şimdi tezgahı güzelce silebilirsiniz. Tezgahın üzeri kalabalıksa, buradaki mutfak eşyalarını silerek bir süreliğine başka yere kaldırın. Ardından tezgahınızı sabun ya da deterjan kullanarak güzelce silin ve durulayın. Tezgahta deterjan bırakmayın çünkü yemek hazırlarken yiyeceklerinize bulaşabilir.
Mutfak camınıza önceliği, yerine göre vermelisiniz. Tezgaha yakınsa tezgahı silmeden önce, ocağın yanındaysa ocağı silmeden önce mutfak camını ve çerçevesini silebilirsiniz. Aydınlatma ürünlerinin silinmesini de yine zemin ve tezgah temizliğine başlamadan önce halletmeniz iyi olur.
Önceden sildiğiniz mutfak eşyalarınızı tekrar tezgahın üzerine dizdikten sonra zemin temizliğine geçebiliriz. İlk olarak elektrik süpürgesiyle yerlerin tozunu alıp ardından ıslak temizlik yapabilirsiniz.
Yorum Gönder
Konu hakkında ilk yorumu siz yapın ..