DIS GICIRDATMA
Neden dişlerimizi gıcırdatırız..
Stres ve endişe diş gıcırdatmanın nedenleri olabilir, ancak bu sorun genellikle uyuduğumuz anda ortaya çıkar ve büyük ihtimalle normal olmayan bir ısırık ya da eksik ve çarpık dişler nedeniyle oluşur.
Dişlerizi gıcırdatıyor musunuz..
Diş gıcırdatma genellikle uyku halindeyken ortaya çıktığı için çoğu kişi dişlerini gıcırdattığının farkında değildir. Ancak hafif ve düzenli bir baş ağrısı ya da çenenizin ağrıması, bruksizmin göstergesi bir belirti olabilir. Çoğunlukla insanlar, geceleri dişlerini gıcırdattığını duyan kişiler yoluyla bunu öğrenir.
Dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüphe ediyorsanız, diş doktorunuzla görüşün. Doktorunuz ağzınızı ve dişlerinizi muayene edip, çene hassasiyeti ya da dişlerde anormallik gibi bruksizm belirtilerinin sizde olup olmadığını kontrol edebilir.
Diş gıcırdatmak neden zararlıdır...
Bazı durumlarda kronik diş gıcırdatma, dişlerin kırılma, gevşeme ya da dökülmelerine neden olabilir. Ayrıca diş köklerinin zayıflamasına yol açar. Bunların gerçekleşmesi köprü, kuron, kök kanalı, implant, kısmi ya da tam protez gibi tedavileri gerektirebilir.
Şiddetli diş gıcırdatmaları yalnızca dişlerinize zarar verip, bazılarını kaybetmenize neden olmakla kalmaz, ayrıca çenenizi etkiler, duyma kaybına neden olur, temporomandibular (alt çeneye ait) hastalıklarına neden olabilir ya da ilerlemesine yol açabilir ve hatta yüzünüzün görünümünü değiştirebilir.
Diş gıcırdatmaya nasıl engel olabilirsiniz..
Diş doktorunuz geceleri uyku sırasında dişlerinizi gıcırdamaktan korumak için size bir ağız koruyucusu verebilir.
Eğer diş gıcırdatmanızın nedeni stresse, doktorunuza ya da dişçinize stresinizi azaltmanın yollarını danışabilirsiniz. Bir stres danışmanına görünmek, egzersiz programına başlamak, bir fizik tedavi ve kas uzmanıyla görüşmek ya da kas gevşetici almak size önerebileceğimiz seçeneklerden bazılarıdır.
Diş gıcırdatmanıza engel olmak için aşağıdaki tavsiyeleri de size yardımcı olabilir:
- Kola, çikolata ve kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden sakının ya da tüketimini azaltın.
- Alkolden uzak durun. Diş gıcırdatmaları alkol tüketiminden sonra çoğalma eğilimi gösterir.
- Kalem gibi gıda olmayan hiçbir şeyi çiğnemeyin. Sakız çiğnemekten uzak durun, çünkü bu çene kaslarınızın sıkıştırma hareketine daha da alışmasına neden olarak, diş gıcırdatma ihtimalinizi çoğaltır.
- Dişlerinizi sıkmamak ya da gıcırdatmamak için kendinizi eğitin. Gün içinde dişlerinizi sıktığınızı ya da gıcırdattığınızı fark ederseniz, dilinizi dişlerinizin arasına yerleştirerek çene kaslarınızı gevşemesini için eğitebilirsiniz.
- Geceleri çene kaslarınızı rahatlatmak için sıcak bir bezi kulak memenizin hemen ön tarafına, çenenize yerleştirebilirsiniz.
Çocuklarda diş gıcırdatması görülür mü..
Diş gıcırdatma problemi yalnızca yetişkinlerde görülen bir sorun değildir. Çocukların yaklaşık %15-33'ü dişlerini gıcırdatır. Dişlerini gıcırdatan çocukların bunu en sık yaptıkları dönemler, bebeklik dişlerinin ve kalıcı dişlerinin çıktığı dönemdir. Bu iki dönem tamamen geçtiğinde, çocuklar diş gıcırdatma alışkanlıklarını bırakma eğilimine girerler.
Çocuklar çoğunlukla uyanık oldukları saatlerde değil, uyku esnasında dişlerini gıcırdatırlar. Çocukların neden dişlerini gıcırdattığına dair kesin bir bilgi yoktur, ancak nedenler arasında düzensiz hizalanmış dişler, üst ve alt dişlerin birbirine tam yerleşmemesi, hastalık ya da diğer tıbbi durumlar (beslenme yetersizliği, kıl kurdu, alerjiler, endokrin (içsalgı bezi) hastalıkları) ve endişe ve stres gibi psikolojik etkenler sayılabilir.
Çocuklarda diş gıcırdatmasına nasıl engel olunur..
Bebek dişlerinin gıcırdatılması çok ender olarak sorunlara yol açar. Ancak diş gıcırdatma çenede ağrıya, baş ağrısına, diş aşınmasına ve altçene rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Çocuğunuzun dişleri aşınmış gibi görünüyorsa ya da çocuğunuz dişlerindeki hassaslık ya da ağrıdan şikâyet ediyorsa doktorunuza başvurun.
- Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatmasını engellemek için aşağıdaki tavsiyeleri faydalı bulabilirsiniz:
- Özellikle yatmadan önce çocuğunuzun stresini mümkün olduğunca azaltmaya çalışın.
- Kaslarını gevşetmek için masaj yapmayı ya da egzersiz yaptırmayı deneyin.
- Çocuğunuzun yeterince su içtiğinden emin olun. Vücuttaki suyun azalmasının dişleri gıcırdatmayla bir ilgisi olabilir.
- Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığını öğrenmek için, diş doktorunuzdan çocuğunuzu muayene etmesini isteyin.
- Okul öncesi dönemdeki çocuklara genellikle herhangi bir müdahalede bulunulması gerekmez. Ancak yaşça daha büyük çocukların dişlerini gıcırdatmalarına engel olmak için geçici kuron takılabilir ya da ağız koruması gibi diğer yöntemlere ihtiyaç duyulabilir.
Yorum Gönder
Konu hakkında ilk yorumu siz yapın ..