DIN BILGISI .. ALLAHA IMAN HAKKINDA

ALLAHA IMAN

Allah'a iman hakkında Ehlisünnet alimlerinin kitaplarından çok önemli bilgiler:





Ey kardeşim..! 
Bilmiş ol ki , çokluk , çeşitlilik ve değişim ve cisim yaratılmış şeyler içindir ,  onların sıfatlarındandır.
Allâh ( Celleceleeluhu )'ya Kuran Kerim veya Hadiste nispet edilen isba' , ayn veya yed ifadeleri mecaz olup , O'nun kulun kalbini bir halden diğer bir hale ne kadar hızlı çevirdiğine işaret eder. Yoksa O , cisim , cevher ve araz olmaktan münezzehtir.

Şayet Allâh , bileşik ( mürekkep ) olmuş olsaydı bir bileştiriciye ; şekli olsaydı bir şekillendiriciye muhtaç olurdu ki O , bu gibi hallerden münezzehtir. Bilakis O bileştirmeyi ve şekillendirmeyi yaratandır. Zira Kur'ân-ı Kerîm'de , 

" O'nun benzeri ( misli ) hiç bir şey yoktur. O , her şeyi işiten ve görendir " ( Eşşûra Süre / 11. Ayet ) buyurulmuştur.

O , hiç bir şey olmadan önce vardı. Yani , mekân , insan , cin , sema , yer , arş , ferş , melek , felek , güneş , ay , madde , taş , toprak , su , ağaç , feza , ışık , gölge , ön , arka , sağ , sol , üst , alt , bitkiler ve cansız şeyler yokken O vardı. Ve akılda , hayalde ve zihinde hayal edilenler yaratılmış şeylerdir. Ve yaratan yaratılana asla benzemez. 

Allâh ( celleceleeluhu ) ezelde yaratılmışlar yok iken mekânsız , yönsüz olarak vardı. Kesinlikle yaratılmışları yarattıktan sonra da değişime uğramamıştır. Yine mekânsız olarak vardır. Zira o değişmekten münezzehtir...
O , bir yerde bulunmaktan ve yer değiştirmekten yücedir.
O , bir vücuda , yere ve mahalle muhtaç değildir.

Allâh'tan başka ilâh yoktur. Vehim, his ve hayalden uzaktır. O'nun şekli, sureti, benzeri, yardımcısı, veziri ve yol göstereni yoktur. O benzersiz ve sonsuzdur. Yönler O'nu kuşatamaz. Hiçbir şey O'nu değiştiremez. Zâtı yaratılmışların zâtına benzemez. Aynı şekilde sıfatları. Zâtı hayal edilemez, hayal edilip hiçbir şeye benzetilemez; sıfatları  yaratılan varlıkların sıfatlarından münezzehtir. Ezelîdir ve yaratılanlara benzemez.

Allâh rızası için paylaşalım


0/Fikrinizi paylaşın/Yorumlar

Konu hakkında ilk yorumu siz yapın ..

Daha yeni Daha eski