6 ADIMDA KITAP OKUMA ALISKANLIGI ...


Konu edebiyat olunca ; okumayı alışkanlık haline getirenler ve sadece ' Okumaları söylendiği için zorla okuyanlar ' olarak ayırabiliriz insanları. Bir de ; çeşitli bahanelere sığınıp bir türlü okumaya zaman yaratamayanlar var tabii..! Aşağıdaki 6 adımı tamamladıkça , okumayı günlük bir rutin haline getirip tam bir kitap kurduna dönüştüğünüzü göreceksiniz ..!


1. ) BİR KİTAP SEÇİN

Etrafta hiç kitabın olmadığı bir yerdeyseniz, nasıl okuyabilirsiniz ki.. Okuyacak bir şeyler bulun. Gazete , dini dergi , dini roman  ; ya da broşür … Önemli olan ; seçtiğiniz yayının size bir başlangıç sağlaması. Buradaki püf noktası şu : Sakın ilk etapta çok kalın ve ağır bir kitap seçmeyin ..!

2. ) GÜNLÜK OKUMA RUTİNİNİZ OLSUN

Ne okuyacağınıza karar verdiniz. Şimdi sıra , günde 15 dakikanızı sadece okuyarak geçirmeye geldi… Bu 15 dakika boyunca tamamen kitaba odaklanın , başka hiç bir şeyle ilgilenmeyin. 15 dakika sonra kitabı kapatıp başka şeylerle ilgilenebilirsiniz. Bunu her gün tekrarlayın. Alışkanlık haline getirin. Zamanla 15 dakikayı günde 20 - 30 dakikaya çıkarın.



3. ) SIKILDIYSANIZ YARIDA BIRAKIN

Başladığınız kitaba bir türlü odaklanamıyorsanız , sıkılıyorsanız veya bitiremeyecek gibi hissediyorsanız sakın kendinizi suçlamayın ve korkmayın ! Bu çok normal. Hiç kimse her başladığı kitabı bitiremez. ' İlla bitireceğim ' baskısıyla da kitap okunmaz. Demek ki o kitap size göre değilmiş… Tekrar tekrar denemenin hiç bir mahsuru yok. Hemen yeni bir kitaba başlayın.

4. ) SOSYAL MEDYADA OKUDUĞUNUZ KİTABI DUYURUN

İnsanlarla paylaşmak sizi motive edebilir. Örneğin Facebook durumunuzu ' Kitap okuyor ' olarak değiştirebilir , okuduğunuz roman hakkında bir - iki cümle yazarak arkadaşlarınızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

5. ) BİR KİTABA BAŞLAMADAN ÖNCE , MASANIZIN ÜZERİNE KİTABIN ANLATTIĞI KONUDAN KOYMAYI DENEYİN

6. ) NE OKUYACAĞINIZA KARAR VERMEDEN ÖNCE ELEŞTİRİLERİ GÖZDEN GEÇİRİN

Kitap ekleri bu konuda size yardımcı olabilir. Güvendiğiniz isimlerin önerdiği kitapları takip edin. İlginizi çekebilecek konuları işleyen romanları bir kenara not edin. Kendinize ' Okuma listeleri ' oluşturun. Bu listeye sadık kalın.




BİRKAÇ İPUCU

1 - Unutmayın : Kitap okumayanların , ' Zamansızlıktan okuyamıyorum ' diyenlerden hiç bir farkı yoktur !
2 - Kötü alışkanlıklar , rahat bir yatağa benzer . İçeri girmek kolaydır , uyanmak zor ! Artık uyanma vakti geldi... Hemen bir kitap alın !
3 - Her zaman olumlu olun ! Eğer okumanın eğlenceli olduğunu düşünürseniz hakikaten eğlenceli olduğunu fark edeceksiniz. Kitabı okumadan önce kendinize , " Çok iyi vakit geçireceğim ! " deyin.
4 - İyi bir kitap , iyi bir okuma deneyimi sunar.
5 - Gün geçtikçe ve okuma alışkanlığınız oturdukça daha çok zevk alacağınızı unutmayın.
6 - Okumanın başka bir alternatifi yoktur. Onun yerini hiç bir aktivite tutamaz.
7 - Asla vazgeçmeyin !

BUNLARA DİKKAT !

1 - Bir gün bile okuma rutininizi bozmayın.
2 - Sevmediğiniz bir şeyi okumak için kendinizi çok zorlamayın.
3 - İlk etapta eski ve yabancı kelimeleri içeren , anlaşılması zor kitapları seçmeyin.
4 - 15 dakikalık okuma rutininizi 1 gün sonra 30 - 60 dakikaya çıkarmaya kalkmayın. Bu sizi baskı altına sokabilir ve vazgeçmeniz için bahane üretmenize sebep olur !

0/Fikrinizi paylaşın/Yorumlar

Konu hakkında ilk yorumu siz yapın ..

Daha yeni Daha eski